sniadanie parowki hot dog

Jak przyrządzić parówki na śniadanie?

Gotowanie

Parówki są bardzo częstym wyborem na pierwszy posiłek dnia wśród Polaków. Co więcej, wybierając zdrowe parówki o wysokiej zawartości mięsa, mogą stanowić naprawdę wartościowy posiłek.

Z czym je łączyć?

Parówki można połączyć tak naprawdę ze wszystkim, w zależności od gustu. Dobrym pomysłem jest podanie ich na ciepło, z pokrojonym pomidorem lub ogórkiem i tostami. Ta propozycja pozwoli na uzyskanie sycącego i pożywnego śniadania w zaledwie kilka minut, co jest dużą zaletą – rano z reguły brakuje czasu na wszystko.

Dla fanów bardziej nietypowych połączeń, a przy tym dla osób, które nie liczą kalorii, dobrym pomysłem będą parówki zapiekane pod serem. Wybraną ilość parówek należy przykryć kilkoma plasterkami sera i zapiec przez chwilę w piekarniku lub mikrofali, aż do rozpuszczenia lub zrumienienia sera – w zależności od preferencji.

Najprostszą i najszybszą koncepcją są podgrzane w wodzie lub mikrofali połączone z ketchupem i chlebem – to propozycja dla najbardziej zabieganych.

Parówki na śniadanie w cieście

To dobra propozycja na posiłek w nieco luźniejszy poranek, kiedy możemy sobie pozwolić na dłuższe przygotowywanie śniadania.

Parówki Tarczyński w cieście francuskim to pyszna propozycja dla fanów tego rodzaju ciasta. Zdrową parówkę należy zawinąć w płat ciasta francuskiego z dowolnymi dodatkami, a następnie podpiec w piekarniku aż do zrumienienia ciasta. Oprócz parówki, do ciasta można włożyć różne lubiane dodatki – szpinak, ser, ogórka kiszonego, wybrane sosy, przecier pomidorowy. Wszystko co zniesie wysoką temperaturę będzie odpowiednim dodatkiem do tak podanej parówki.

Nieco czasochłonnym, ale równie pysznym pomysłem śniadaniowym z parówką w roli głównej będą tak zwane corn dogi. Są to parówki w cieście naleśnikowym, zapiekane w głębokim tłuszczu. Przygotowanie jest stosunkowo proste, choć wymaga kilkunastu minut.

Najpierw należy przygotować ciasto na naleśniki, nieco gęstsze od standardowego. Parówki nadziać na długie patyczki do szaszłyków, zamoczyć je w cieście, następnie w bułce tartej i zanurzyć w gorącym oleju. Smażyć do zrumienienia ciasta, odsączyć z tłuszczu i podawać ciepłe.