kiełbasy frankfurterki

Kiełbasa wieprzowa swojska czy kupiona?

Gotowanie

Swojskie jadło bije popularność na wszystkich uroczystościach rodzinnych, wydarzeniach lokalnych mniejszych i większych. Każde wesele zaopatrzone jest w swojski stół, na którym spróbujemy lokalnych wyrobów od rolnika. Są to przede wszystkim swojskie kiełbasy, kaszanki, salcesony, szynki, ale także kiszone warzywa czy marynowane grzyby.

Swojska kiełbasa

Nie da się ukryć, że takie wyroby od lokalnego rolnika, który produkuje je ze zwierząt z własnej hodowli, są zdecydowanie lepsze w smaku. Różnią się nie tylko smakiem, ale nawet konsystencją. W swojskiej kiełbasie więcej w niej mięsa i tłuszczu niż sztucznych wypełniaczy, które sprawiają, że ta wędlina jest bardziej zbita i twardsza, ale również ciężko w niej odróżnić, czy jemy mięso, tłuszcz, bo wszystko jest drobno i jednolicie przemielone. Jest to wyrób, który nie nadaje się w ogóle na przykład do smażenia czy na grilla. Kiełbasa wieprzowa od małego lokalnego producenta piecze się zupełnie inaczej. Nie gotuje się strzelając i pękając nad ogniem, ale równomiernie wytapia się z niej tłuszcz, a mięso po upieczeniu jest smaczne i soczyste. Taka wędlina również zupełnie inaczej przechowuje się w lodówce. O ile w ogóle będzie miała szansę dłużej poleżakować w naszej spiżarni, to nie ma obawy, że po kilku dniach będzie już nieświeża.

Zrób kiełbasę sam

Kiełbasa wieprzowa z powodzeniem może zostać przyrządzona przez nas samych we własnym domu. Sekret tkwi oczywiście przede wszystkim w składnikach, bo dobrej jakości mięso to podstawa każdego przepisu. Warto zaopatrzyć się w mięso ze sprawdzonego źródła i raczej w mniejszym sklepie niż w wielkim supermarkecie. Najważniejsze przyprawy, które nadadzą jej szczególny smak, mamy zawsze pod ręką. Sól, pieprz, czosnek i specjalna sól peklowana właśnie do wędlin – to właściwie wystarczy, aby nasza kiełbasa wieprzowa smakowała zupełnie inaczej niż ta ze sklepu. Ilość czosnku, pieprzu i soli dodajemy według własnych preferencji, można dodać jeszcze inne ulubione przyprawy, na przykład kminek. Po kilku próbach będziemy mieli już swój prywatny przepis na smaczną wędlinę.