Jaki młynek do pieprzu wybrać?

gadżety

Trudno wyobrazić sobie życie bez pysznego jedzenia. Podstawą każdej potrawy jest jednak umiejętne doprawienie. Niestety przechowywane w słoiczkach zmielone przyprawy, w tym również pieprz, szybciej tracą swój aromat, jak i smak. Aby tego uniknąć, warto zainwestować w młynek do pieprzu, który wydobywa nowy smak i szybko mieli ziarna. Jaki produkt wybrać?

Młynek ręczny czy elektryczny?

W klasycznych młynkach ręcznych konieczne jest manualne wykonywanie obrotów kolbą lub pokrętłem, które odpowiadają za mielenie ziaren. Ręczne akcesoria rozdrabniają pieprz mniej dokładnie niż wersje elektryczne. Druga wersja jest również znacznie wygodniejsza w codziennym użytku. Mechanizm zasilany baterią może w kilka sekund rozdrobnić ziarna. Aby zapewnić sobie ich sprawną pracę, należy pamiętać o regularnej wymianie baterii. 

Rodzaje mechanizmów mielących

Mechanizm w takich młynkach mielący to kluczowa część każdego młynka. Jest odpowiedzialny za rozdrobnienie przypraw i uzyskanie z nich pełnego aromatu. W związku z tym należy zadbać o wybór wytrzymałego i wydajnego mechanizmu mielącego.

Najlepiej jeśli wykonany jest z ceramiki lub stali. Produkty wyposażone w plastikowe ostrza są bardzo nietrwałe i szybko ulegają zniszczeniu.

Natomiast ceramika, jak i stal mają swoje zalety oraz wady. Ceramiczny mechanizm mielący, choć pozornie wydaje się kruchy i podatny na uszkodzenia, może służyć przez wiele lat. Za sprawą właściwego wypalenia, ceramika może stać się zahartowana, mocna i bardzo ostra. Ceramiczne ostrza mielą zatem nie tylko ziarna pieprzu, ale także kryształki soli czy gałkę muszkatołową.

Nie nagrzewają się, dlatego nie wchodzą w interakcję z rozdrabnianymi substancjami, dzięki czemu nie zmieniają ich smaku. Ceramiczny mechanizm nie ulega także korozji. Z kolei stalowe ostrza uznawane są jedne z najtrwalszych. Trudno je stępić, dlatego znajdują zastosowanie nie tylko w domowej, ale również profesjonalnej kuchni.